I.Elemente geografice

Comuna Vâlcelele este încadrată administrativ în judeţul Buzău, fiind situată în extremitatea nord-estică a acestuia, Latitudine 45° 20' 39" N si Longitudine 27° 20' 57" E, la 65 km de oraşul Buzău, pe DJ 203 C, prin unirea fostelor sate Vâlcele, Erculeşti şi Puşcăieni.
Comuna se află la limita cu județele Vrancea și Brăila. Este deservită de un drum comunal, ce o leagă de DN22 ;
Comuna este amplasată în partea de sud – est a municipiului Rîmnicu Sărat, teritoriul său desfăşurându-se pe zona de câmpie, fiind străbătută de DN 22 Rm. Sărat – Brăila.
Accesul în localitate se realizează cu ajutorul drumului comunal 5. Aceste drumuri asigură tranzitul de mărfuri şi pasageri în partea de sud – est a judeţului Buzău, precum şi între judeţele Buzău, Brăila, Vrancea.
Comuna Vâlcelele din judeţul Buzău este o unitate administrativ teritorială cu o suprafaţă de 4770 hectare, din care intravilan 125 hectare, extravilan 4645. hectare

II.Relieful

Forma principala de relief a Comunei Vâlcelele este de campie.

III.Clima

Din punct de vedere climatic pentru evaluarea vulnerabilităţii la poluarea cu nitraţi, cel mai important parametru este raportul dintre precipitaţii şi evapotranspiraţia potenţială.
Valoarea medie a acestui raport pentru seria de ani climatici 1961-1990, considerată ca seria de referinţă în studiile privind impactul climatic, este pentru Comuna Vâlcelele ca un domeniu de variaţie cuprins între 546 şi 1003.
Din aceste valori rezultă că regimul hidroclimatic nu induce în medie transferuri importante de apă din atmosferă către corpurile de apă prin intermediul solului.
În anii cei mai ploioşi valoarea cumulată anual a precipitaţiilor este mai mare decât cea corespunzătore evapotranspiraţiei potenţiale ceea ce induce un transfer de apă prin sol către corpurile de apă. Riscul de transfer al nitraţilor către corpurile de apă este ridicat, în aceşti ani putând să apară procese de tip piston prin nitraţii spălaţi sub adâncimea frontului radicular sunt împinşi către corpurile de apă subterană.
Parametrii climatici pe baza cărora se determină perioadele de interdicţie pentru aplicarea ingrăşămintelor organice sunt date de apariţia primului ingheţ (toamnă-iarnă) şi cea de apatiţie a ultimului ingheţ (primăvara).

IV.Sănătate

Cladirea dispensarului uman a functionat dintotdeauna ca unitate medicala pentru populatia Comunei Vâlcelele. Nu se stie exact cand a fost construita, dar din documentele de stare civila unde este trecut locul nasterii putem deduce ca tot prin anii 1960, in anii 1970 a functionat chiar si ca maternitate, toate nasterile se faceau aici in localitate, unde populatia dispunea de asistenta medicala permanenta. Acum in cladire functioneaza un cabinet medical individual cu program zilnic ce acorda sistenta medicala pentru adulti si copii.

V.Asistența socială

Analiza de faţă se plasează într-un context al societăţii româneşti ce poate fi caracterizat prin începutul capitalismului postcomunist românesc, cu o configuraţie a structurii de clasă corespunzătoare, implicit cu o clasă de mijloc aflată în proces de consolidare. Capitalismul postcomunist românesc a fost prefigurat de schimbări politice, economice şi sociale, unele dintre acestea având impact direct asupra structurii de clasă, iar altele având impact direct. O contribuţie decisivă pentru începutul formării
perioadei comuniste, mai ales prin învăţământul fără frecvenţă al facultăţilor, mulţi
tineri di mediul rural au avut posibilitatea absolvirii învăţământului superior, mai ales 43
fiind demersul Romaniei de integrare; cerinţele şi recomandările Uniunii Europene stau la baza accelerării formării şi consolidării economiei de tip capitalist.

VI.Populația

În cadrul comunei Vâlcelele trăiesc în prezent 1398 locuitori aflaţi în cadrul localităţii reşedinţei de comună.
Evoluţia demografică în comuna Vâlcelele a prezentat până în prezent un spor natural negativ.
Scăderea numărului populaţiei a fost însă determinată de o migraţie masivă din localitate, situaţie prezentă la nivelul întregii ţări, migraţie corelată şi cu lipsa de locuri de muncă la nivel local.

VII.Agricultura

Comuna Valcelele detine 4000 ha cu teren arabil. În perioana 2019-2020 s-au eliberat 78 de certificate de producători.

VIII.Turism

Consiliul Local şi Primăria Vâlcelele sunt direct implicaţi în promovarea acţiunilor de creştere a numărului de turişti şi a interesului manifestat pentru punctele sale de atracţie specifice zonei, a pescuitului , dar în special al fondurilor de vânătoare care vaneaza in imprejurimi. Din pacate la capitolul turism nu putem adauga nimic desi potential in comuna Vâlcelele exista. Comuna Vâlcelele este situata la 5 km de statiunea Balta Alba, adiacent satului exista o balta "Ciulnita" unde se practica pescuitul, dar este si o balta private. Comuna are un monument istoric ridicat in memoria eroilor neamului. Parcul si monumentul istoric
Pe raza comunei Vâlcelele sunt un număr de 3 biserici:
- Biserica ortodoxa Sf. Mihail si Gavriil
- Biserica adventista de ziua saptea
- Biserica baptista

Sari la conținut